PHDES LANDGRAAF     

          

Ouder en kind (Nijntje beweegdiploma)

Dit aanbod van Gymnastiekvereniging PHDES dat speciaal is bedoeld voor de peuter van 1½ tot 4 jaar, die samen met papa, mama, opa, oma of oppas, lekker wil gymmen in een “echte” gymzaal.

Samen gymmen, nu al?
“Mijn kind loopt op deze leeftijd nog maar net”, zult u zeggen. Dat is waar. Maar juist het opdoen van veel bewegingservaring is op deze leeftijd ontzettend belangrijk. Spelenderwijs ontdekken ook: Thuis klimmen ze op stoelen en banken. Niets lijkt meer veilig. “Niet doen, mag niet, pas op!”. Het zijn de kreten die het kind regelmatig krijgt te horen. Wat thuis niet altijd kan of mag, is wel mogelijk in de gymzaal. Klimmen, klauteren, springen, rollen of spelen met de ballen, blokken of pittenzakjes. Het kan allemaal.

Leren van elkaar
Voor ouders is de gymzaal een ideale plek om andere opvoeders met hun kinderen te ontmoeten. Er worden contacten gelegd en opvoedingstips uitgewisseld.De peuters krijgen spelenderwijs wisselende bewegingssituaties aangeboden, waardoor ze geprikkeld worden om  te bewegen: klimmen, klauteren, balanceren, hangen, springen en rollen.

Gymles en de opvoeding
De gymles kan worden gezien als een schakel in de opvoeding die niet mag ontbreken. Uw kind leert in de les onder meer hoe kleine opdrachten uitgevoerd moeten worden. Daarnaast komen het inschatten van afstand, diepte, hoogte en verte aan de orde. In de ontmoetingen met andere kinderen, leert de peuter hoe rekening met elkaar moet worden gehouden en dat je op je beurt moet wachten.Daar komen dan ook nog andere dingen bij, zoals het zingen in een kring. Samen bewegen zal het contact tussen u en uw kind alleen maar verstevigen en de peuter meer zelfvertrouwen geven.

Spelen is leren
Het taalgevoel bij een peuter is nog in ontwikkeling, dus begrippen als het over de bank en onder de rekstok door, zijn op jonge leeftijd nog onbekende begrippen. Door beweging komen de begrippen echter tot leven.Als begeleider/ster kunt u uw kind daarbij helpen. Door bijvoorbeeld bepaalde dingen voor te doen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat u zelf persé ook moet klimmen of klauteren., maar wel activeren, stimuleren en ondersteunen, daar waar nodig is. Dat zal uw kind voldoende aanzetten tot bewegen.Overigens zal dat soms van u zelf enige inspanning vergen. Maar wat is leuker dan samen “paardje rijden”, “Kom maar in mijn huisje” spelen of te “jonassen”. Sommige kinderen zullen eerst “de kat uit de boom kijken”, maar na een tijdje vanzelf mee gaan doen. De kinderen zullen elkaar daarin ook stimuleren.

Leiding: Hermien de Jong

Zie: lesrooster